Voor ouders die in Nederland een kindje krijgen, zijn er heel wat dingen goed geregeld. Je hebt bijvoorbeeld een keuze uit veel verschillende zwangerschapscursussen, er is kraamzorg in de eerste week na de geboorte, en je kunt borstvoedingsadvies krijgen. Vanaf een maand gaan ouders met hun baby naar het consultatiebureau waar de baby gecheckt wordt om zijn groei en ontwikkeling te monitoren; ook kunnen ouders hier terecht met hun vragen en onzekerheden. Ouders kunnen met al deze ondersteuning leren hoe ze voor hun baby kunnen zorgen, hoe ze hem kunnen voeden en leren kennen.
Wat vertelt je baby je?
Maar ondanks deze ruime ondersteuning voor ouders, zie ik dat veel prille moeders zich alleen voelen in de eerste weken na de geboorte van hun baby. Vaders zijn weer aan het werk en de moeder is vaak overdag alleen thuis met hun kindje. Deze eerste periode ervaren ze vaak als zwaar, omdat ze de kleine niet altijd begrijpen: heeft de baby honger, zijn het krampjes, is hij moe, voelt hij zich alleen of is hij gestrest?
Babysignalen uitgelegd
Babysignalen in combinatie met soorten huiltjes geven vaak veel duidelijkheid over wat de baby wil. Geleidelijk aan leren ouders hun eigen baby kennen als geen ander, maar de eerste maanden kunnen een echte zoektocht zijn naar de betekenis van alle subtiele signalen die je baby geeft. Om deze zoektocht wat te vergemakkelijken, heb ik hieronder een aantal universele babysignalen op een rij gezet. Ook vind je daarbij een overzicht van wat je kunt doen, nu je weet wat de baby wil.
Babysignalen en huiltjes op een rij:
- Honger:
Hij zoekt, smakt en zuigt op zijn handjes. Hij huilt regelmatig als een mekkerend lammetje in de wei: neh neh neh - Moeheid:
Hij gaapt, kijkt weg, jengelt en beweegt druk met zijn armpjes. Zijn huiltje klinkt als een gaaphuiltje: oooowwhhh - Krampjes:
Hij rekt en strekt armpjes en beentjes en krijgt een rood vertrokken hoofdje. Hij huilt af en aan, klinkt als een oerkreet: aierhhh - Boertje
Hij is onrustig, je ziet dat hem iets dwars zit. Hij huilt in korte geluidjes: eh eh eh
Wat kun je als ouder doen?
Bij honger: Het beste moment om de baby te voeden is als hij met zijn signaaltjes laat zien dat hij hongerig is dus nog voordat hij gaat huilen. De baby is dan rustig en het is dan gemakkelijker om hem aan te leggen.
Bij moeheid: De moeheidssignalen worden niet altijd begrepen door ouders. Als hun baby druk beweegt en met z’n armpjes zwaait, denken ze soms dat hij heel actief is en wil spelen.
Als de baby laat zien dat hij moe is, dan kunnen ouders met een slaapritueel naar z’n bedje brengen. Lukt het slapen wat moeilijker, dan kunnen ouders met Het Vriendelijke Slaapplan proberen de baby te laten slapen.
Bij krampjes/ pijn: Als de baby pijn heeft, is het fijn voor hem om in een houding te liggen waarbij zijn beentjes zijn opgetrokken. Ouders kunnen de baby zodanig vasthouden dat het lijfje strak tegen hun aanligt met opgetrokken beentjes en met het hoofdje onder je kin. Ook vindt je baby het fijn om met krampjes bij je in de haptonomische houding te liggen, met zijn buikje op je arm. Je masseert op deze manier zijn buikje.
En als niets helpt, is de draagdoek vaak de ultieme oplossing
Bij een boertje: Na het drinken is het voor de baby fijn om even rechtop gehouden te worden, met z’n armpjes over je schouder. Op deze manier kan hij gemakkelijker boeren en heb je minder kans dat deze vervelende boertjes hem zullen storen als hij lekker aan het slapen is.
babygedrag babysignalen bad boertje borstvoeden borstvoeding borstvoedingsdeskundig draagdoek honger huilen krampjes lactatiekundige moe moeheid overdag slapen papa rustige baby slaapconsult slaapgedrag Slaapritueel SuperSaar tips zuigreflex