Iedereen kent ze wel. Baby’s die met grote ogen de wereld om zich heen bekijken. Ze krijgen er niet genoeg van om mensen en de omgeving te bestuderen. Alles is interessant. Eigenlijk hebben deze alerte baby’s ook niet echt tijd om een goede voeding te drinken. Nadat hun maagje een beetje gevuld is, kijken ze daarna weer met grote ogen om zich heen. Voor ouders kunnen die grote ogen verwarrend zijn. De baby is al een hele tijd wakker, hij gaapt even maar meteen daarna zien ze weer een heel wakker kindje.
Alerte, wakkere baby’s
Deze alerte en hele leuke baby’s kom ik vaak tegen bij mijn slaapconsulten. Ouders schakelen me in omdat hun baby steeds minders slaapt. De dagen zijn een brij geworden van korte voedingen en hazenslaapjes. Het kan een uitputtingsslag zijn voor ouders, maar ook voor hun baby.
Ik kan me nog goed baby Eva herinneren die een tijdje na de voeding moe werd, in haar oogjes wreef, gaapte en door haar moeder in haar bedje gelegd werd. Zodra ze het matrasje raakte, keek ze ons plotseling met wagenwijde oogjes aan, omdat er door een klein spleetje wat licht door de gordijnen scheen. Ze was klaar wakker en het lukte met geen mogelijkheid om haar in het bedje te laten liggen.
Het Vriendelijke Slaapplan
Samen met Eva’s moeder ben ik gaan oefenen om Eva met een slaapritueel en met het Vriendelijke Slaapplan beter te leren slapen. In boeken lezen ouders dat ze hun baby wakker in hun bedje moeten leggen zodat ze leren zelf in slaap te vallen. Ook horen ouders dit advies vaak op het consultatiebureau. Maar deze alerte wakkere baby’s hebben heel veel moeite om zelf in slaap te vallen. Zelfs met hulp van hun ouders lukt hun dit amper.
Het is belangrijk dat ouders bij de eerste moeheidssignalen een vast slaapritueel gebruiken en zo hun baby moe maar wakker in hun bedje te leggen. Lukt dat niet dan kunnen ouders met een vriendelijk slaapplan hun baby leren om in stapjes het slapen onder de knie te krijgen. Eerst helpen ze de baby in slaap d.m.v. wiegen en geluidjes en geleidelijk gaan ze proberen dit wiegen af te bouwen en de baby eerder in zijn bedje te leggen.
Een pasgeboren baby heeft nog veel ondersteuning van zijn ouders nodig, bij het verzorgen, bij de voedingen, als hij pijn heeft of overstuur is. Ook bij het leren slapen is het handig als ze een helpende hand van hun ouders krijgen.
Slaapconsult
Heb jij ook behoefte aan een slaapplan voor je baby? Neem dan gerust contact op, of kijk op mijn pagina met informatie over een slaapconsult.
babygedrag babysignalen bad boertje borstvoeden borstvoeding borstvoedingsdeskundig draagdoek honger huilen krampjes lactatiekundige moe moeheid overdag slapen papa rustige baby slaapconsult slaapgedrag Slaapritueel SuperSaar tips zuigreflex