Een vertrouwde slaapomgeving

Baby in geborgen slaapomgeving

Pasgeboren baby’s hebben een grote behoefte aan geborgenheid. Ze zijn gewend om negen maanden lang in een donkere, strakke, warme, wiegende slaapomgeving te liggen met wat kabbelende achtergrondgeluiden om zich heen. Het is dan ook een enorme overgang voor hun om na de geboorte in een lichte, koudere wereld terecht te komen met harde geluiden. Er zijn veel meer prikkels dan in de gedempte buik van hun moeder.

Op de automatische piloot

Het is voor ouders fijn om de baby de eerste periode na de geboorte in hun buurt te hebben zodat ze zijn gedrag beter leren kennen. Ze horen dan wat sneller de hongersignaaltjes en kunnen daar wat beter op inspelen. Ze zien dat hij op z’n handjes begint te smakken en weten dat hij dan toe is aan een voeding.

De eerste weken gaat het slapen vaak op de automatische piloot. Baby’s kunnen overal slapen. Maar als ze wat ouder worden, rond de vier weken, gaat het slapen niet meer altijd zo vanzelfsprekend. Ze hebben dan opeens moeite om in een lichte omgeving in slaap te vallen. Sommige baby’s blijven om zich heen kijken, ook als ze moe zijn.

Oerbehoeftes: nog altijd sterk

Als je naar ons volwassenen kijkt, vertonen wij nog steeds foetusgedrag. Als ik ga slapen, lig ik het liefst opgerold op mijn zij in de foetushouding. Ik maak de gordijnen dicht om me af te kunnen sluiten van de omgeving. Zelfs als het veertig graden is, trek ik een strak laken over me heen omdat ik alleen op die manier in slaap kan vallen.

Tijdens consulten zie ik baby’s vaak in de box slapen met een losse omslagdoek om zich heen.
Juist voor jonge baby’s is het belangrijk om een geborgen slaapomgeving te hebben.
Een mozesmandje, een wieg, een kinderwagen geven door de begrendsheid een veiliger gevoel en kunnen fijne slaapplaatsen zijn voor baby’s. Je kunt de baby strak inpakken met een laken en dekentje, eventueel ingewikkeld in een grote hydrofielluier als hij zichzelf wakker maakt met z’n bewegende handjes. Ook zijn ze gemakkelijk verplaatsbaar. Als je merkt dat je kindje om zich heen blijft kijken, dan kun je de wieg, de kinderwagen op een donkere plek in je huis zetten zodat je je baby helpt om niet meer alles te zien en daardoor beter in slaap te kunnen vallen.

Behoefte aan meer geborgenheid

Maar soms hebben baby’s nog meer geborgenheid nodig, hebben ze behoefte aan de nabijheid van hun ouders. Op momenten dat ze zich alleen voelen, als ze pijn hebben of als ze veel moeite hebben om in slaap te vallen, is de draagdoek een fijne plek voor baby’s. Ze ruiken en voelen hun ouders, ze voelen zich veilig en geborgen en kunnen gemakkelijker in slaap vallen.

Het is belangrijk dat ouders zich realiseren dat het slapen van hun baby niet altijd vanzelf gaat. Ook wij volwassenen hebben af en toe hulpmiddelen nodig als het slapen wat moeilijker gaat. Je leest even de krant met een kopje thee en daarna lukt het in slaap vallen dan opeens beter. Ook baby’s hebben soms wat hulp nodig om in slaap te vallen. Het is voor de ouders een ontdekkingstocht om erachter te komen welke hulpmiddelen het beste werken voor hun eigen baby.

Baby passende wieg

Fotocredits: www.mindfulmoms.nl